Bajnokság - Ismertető
- mozso
 
 
 
 
 
   
 
 
Hungarian F1 League Ismertető
2009.01.20.  - 16:30
 
TARTALOM
01. Hogyan is jött létre a bajnokság
02. Versenyzői hozzáállás
03. Szoftver és hardver kérdések
04. HDV file, autó fizika cserélése
05. Vezetői nézet, tükör használat
06. Tervezett lebonyolítás
07. Anyagi vonzatok
08. Kapcsolattartás
 
 
01. Hogyan is jött létre a bajnokság

Üdvözlünk a Hungarian F1 League bajnokságban!

Az egész valamikor még az EA SPORTS F12001-el kezdődött 2001-ben. Nem sokkal a program megjelenése után egy nagyon jó kis csapat verődött össze, mely főleg külföldiekből állt (későbbi RSW bajnokság alapítói), de volt pár igazán tehetséges magyar versenyző is. Egy jól összeszokott csapat jött létre, melyben tét nélküli, de nagyon szoros és izgalmas versenyeken vettünk részt, néha bizony hajnali 6-ig folyamatosan játszva.

2002-ben a társulat kezdett felbomlani, egyre nehezebb volt összehangolni az időpontokat, így én kicsit komolyabb versenyzési lehetőség után kutatva a lengyel UnlimitedF1 bajnokságban kötöttem ki. Időközben megjelent az F12002, így időszerű lett a váltás is. A lengyel bajnokságban szembesültünk az F12002 nagy internetes szávszélesség igényével, a távolság miatt sok volt a probléma. Végül az UnlimitedF1 az első évad végén megszűnt, így más lehetőség után kellett néznem.

Egy véletlen folytán találtam rá a korábbi versenyzőtársaim által időközben létrehozott RSW bajnokságra, de a nagy túljelentkezés miatt a régi ismerettség ellenére sem nyertem felvételt rögtön. Két hónap elteltével már két rangos bajnokságba hívtak (másik a D-F1-C), így igazán nehéz helyzetbe kerültem. Végül a számomra jobban ismert RSW-t választottam, ahol a mai napig is versenyzem, igaz az első négy bajnoki versenyről már lemaradtam a csatlakozáskor.

Pár hónap elteltével az RSW-ben is megüresedett két hely, így minden résztvevő új jelentkezők után kezdett el kutatni. Gondoltam jó lenne, ha egy másik magyar is ott versenyezne, és mivel korábbi magyar versenyzőtársaimat nem tudtam elérni (Blaze1st, Lboyongo), meghírdettem hazai fórumokon a jelentkezést.

A határidő leteltéig nem volt túl sok komoly érdeklődő, de nem sokkal később jelentkezett A.H., így közös versenyzéssel ütöttük el az időt. Annak ellenére, hogy sokan abszolut kezdők voltak az F12002-vel, meglepően gyorsan fejlődtek, nem sokat kellett várni, hogy elkezdjünk egy hazai bajnokság gondolatával játszani. A legnagyobb gond az erős szerver kérdése volt, mely szerver bérlés nélkül nem igazán volt megoldható. Kísérleteink rendre csődöt mondtak, de amint csatlakoztunk a Nascar-os HNR bajnoksághoz felcsillant egy lehetőség.

A közös, több különálló bajnokság által egyszerre bérelt szerver lehetősége kivitelezhetővé tette a magyar F12002 bajnokság megvalósítását is, így a BT-vel közösen a részletek kidolgozásába kezdtünk, összedobva a korábbi ismerettségeket egy kalapba. Meglepő módon több régi jóbarát is előkerült a hívó szavakra és lassan összeállt a csapat.

 
 
02. Versenyzői hozzáállás

Először is, szeretnénk elmondani, hogy ez a bajnokság nem csak kizárólag a győzelemről szól, hanem főleg a szoros, test-test elleni versenyzésről. Sokkal nagyobb élvezeti értéket jelent egy szoros verseny, mint egy menetelésszerű győzelem.

Ha a fent vázolt hozzáállással fogtok neki a versenyzésnek hamar megtapasztalhatjátok, hogy minden tekintetben több örömet szerez egy tiszta, korrekt verseny, mint a minden áron győzni akarás. Tehát mi tiszta versenyeket szeretnénk, nagy csatákkal, de a lehető legkevesebb ütközéssel és lökdösődéssel. Ezt nem mindig könnyű kivitelezni, de minden résztvevő feladata, hogy ésszerűen versenyezzen, úgy mintha tényleg egy Forma 1-es autót vezetne.

 
 
03. Szoftver és hardver kérdések

A HF1L bajnokságban az ISI féle rFactor című játékát használjuk, jelenleg a v1.255-ös verziót. A szerverhez való csatlakozás feltétele a feltelepített HF1L mod, mely innen tölthető le. Mindenki olvassa el a tudnivalókat telepítés előtt!

Az olyan pálya frissítések szigorúan tilosak, melyek a pályák fizikai felépítését (tapadás, szélesebb aszfalt, stb.) is módosítják, az ilyenek csalásnak minősülnek! Tehát csak és kizárólag az eredeti pályák legálisak, a többi egyenként letölthető pálya nem! Ennek megszegése azonnali kizárással jár!

Sok további hasznos dolgot lehet fellelni a Hungarian SimWorld oldalán, mindenki nézegesse. Akinek kérdése van egyes módosítások legális mivoltával kapcsolatban, az nyugodtan írjon a Bírói Testületnek.

Mivel a HF1L bajnokság szabályai szerint lényegében csak a Traction Control segítség megengedett, így kormány vagy joystick használata kötelező. Elképzelhető, hogy valaki billentűzettel is jó, de az ilyen ember ritka, mint a fehér holló.

 
 
04. HDV file, egységes autó fizika

A HF1L bajnokságban minden autó teljesen azonos fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, hogy minden versenyzőnek azonos esélye legyen a verseny során.

Bármilyen átírt, módosított HDV file használata tilos.

 
 
05. Vezetői nézet, tükör használat

Talán sokak számára nem egyértelmű és magától értetődő, de a HF1L egy szimulátoros bajnokság, nem pedig egy arcade NFS autóverseny. Ezért a belső nézet használata kötelező, mindenkire nézve! Más nézetekből tilos vezetni, mert nem látszik a hátul levő versenyző / forgalom. A belső nézeten a COCKPIT nézetet értjük.

A játékban elég tág határok között lehet állítani eme nézeteket, tehát aki túl laposnak találja az eredetit és úgy gondolja, hogy nem lát eleget a pályából az maga is könnyen módosíthatja. Mivel a TV COCKPIT nézetben a tükrök már nagyon picik és ráadásul azok egy részében a versenyző saját autója látható, ezért a sima COCKPIT módosítását ajánljuk. A nézetek között az INSERT gombbal lehet váltogatni a játékon belül.

A nézetek módosításához használjátok az rFactorba beépített üléspozíció állítást.

 
 
06. Tervezett lebonyolítás

A HF1L bajnokság a 2006-os FIA versenynaptárt követi majd a bajnoki Versenyek sorrendjét tekintve, a pontos dátumokat a Versenynaptár alatt lehet majd megtudni. A bajnokság pontozása a 2004-es FIA szabályzat szerint zajlik, a pontverseny eredménye itt látható.

A bajnoki Versenyek a következő szisztéma szerint kerülnek lebonyolításra:

 • Gyülekező az IRC Chat szerveren 21:00-kor, ha valaki nem tud csatlakozni, szoljon a Bírói Testületnek.
 • Szerver elindul, az első szabadedzés elkezdődik. Szabadedzés 20-25 perces lesz.
 • 21:30 Időmérő edzés kezdete, aki eddig nem kapcsolódott a szerverhez, az majd csak a Warm-Up alatt fog tudni, és a rajtrács végéről kell indulnia. Időmérő edzés 30 perc hosszú.
 • Warm-Up, akik kimaradtak, most tudnak csatlakozni a szerverhez. Warm-Up 25 perc.
 • Verseny.
 • Gyülekező az IRC Chat szerveren, verseny megvitatása.

A bajnoki versenyek 2 hetente, csütörtöki napon, 21:00 időpontban vannak.
Részletek: Versenynaptár

A szerveren egyszerre több autós bajnokság is osztozik, minden napon más társulat használja. A csütörtöki és a szombati nap biztosan a miénk, tehát ezeken a naponkon lehet a HF1L hivatalos bajnoki versenyeket megrendezni.

Természetesen a köztes időben nem bajnoki, kikapcsolódásnak szánt futamok is lesznek, melyek nem számítanak bele a pontversenybe, mint pl. a 100%-os versenytávval lebonyolított futamok.

A szerverhez való kapcsolódás IP cím alapján fog történni, melyet az IRC Chaten közlünk majd, ennek kivülállók számára történő kiadása nem megengedett, aki a HF1L bajnokságban szeretne versenyezni, annak a Bírói Testületen keresztül kell jelentkeznie. Lásd: Jelentkezés.

 
 
07. Anyagi vonzatok

Mint már említettük nagy internetes sávszélesség szükséges az rFactorhoz, így mindenképpen 10-100Mbit/sec sebességű kapcsolat kell, ha 10-nél többen szeretnének egyszerre játszani. Ehhez viszont elengedhetetlen egy szerver bérlése, hiszen nem teremnek ilyenek minden háztartásban.

A szerver természetesen pénzbe kerül, melynek összege havi 3-400Ft nagyságrendű. A költségek a bajnokságban indulók számától függenek.

 
 
08. Kapcsolattartás

Ha valamilyen gond vagy probléma merül fel, akkor azt a Bírói Testületnek e-mailben kell elküldeni. Igyekszünk minél hamarabb válaszolni.

Nagyon sürgős esetekben MSN Messenger-en / ICQ-n keresztül is el lehet minket érni:

 • Mozso: zsolt_mol@freemail.hu
 • Qvazi: sanyijakab@msn.com
 • hmmmmm: vasvarir@gmail.com

Az MSN Messenger ingyenesen letölthető program, itt megtalálható.

Az IRC Chat elindításához először telepíteni kell a MIRC programot (letölthető innen), majd utána erre a linkre kell kattintani: irc://irc.irchat.tv/hf1l. Amennyiben mégsem menne autómatikusan, akkor a következőket kell beállítani:

 • IRC Szerver: irc.irchat.tv
 • IRC Port: 6667
 • Csatorna: #HF1L

Az IRC Chat mindenki számára nagyon ajánlott, mert a versenyek előtt itt lesz a gyülekezés, az Időmérő edzés és a bajnoki Versenyek alatt pedig csak ezen keresztül lehet beszélgetni.

 
 
 
  
   
© copyright 2003-2009. mozso, all rights reserved